Jadłospis

Jadłospis dekadowy

02.05.- 12.05.2023

W naszym przedszkolu woda dostępna w każdej ilości przez cały dzień

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAC ALERGENY” wymienione poniżej:

A1-zboża zawierające gluten, A2-Mleko i produkty pochodne, A3-Jaja i produkty pochodne, A4-Ryby i produkty pochodne, A5-soja, A6-seler i produkty pochodne, A7-gorczyca, A8-nasiona sezamu, A9–orzechy tj. migdały, włoskie, laskowe, nerkowce, kokos

Nie słodzimy napojów herbacianych, mlecznych, zup mlecznych z wyjątkiem kompotów – miodem

*Jadłospis sporządzono zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia (Dz.U.Z 2016r.poz.1154)

*Z przyczyn niezależnych od przedszkola jadłospis może ulec zmianie

 Śniadanie +alergenyII Śniadanie + alergenyObiad+ alergeny
Poniedziałek 01.05.23  WOLNE  WOLNE WOLNE 
Wtorek 02.05.23Herbata owocowa 200ml, chleb z masłem , wędliną, papryką świeżą 55g, bułka paryska z masłem i miodem 55g, jabłko 100g,

A1,A2
Kakao 200ml, jajecznica na maśle 55g, chleb z masłem 55g, pomidor 30g gruszka 1/2szt,    

A1,A2
Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty 200ml, makaron z truskawkami i jogurtem 200g, sok 100% jabłkowy 200ml,

A1,A2
Środa 03.05.23WOLNE   WOLNEWOLNE 
Czwartek 04.05.23Zupa mleczna / płatki kukurydziane/ 200ml, bułka paryska z masłem , wędliną 55g, pomidor 30g,  gruszka ½ szt,

A1,A2
Herbata owocowa 200ml, chleb z masłem i pastą z tuńczyka 55g, ogórek kiszony 25g, kiwi ½ szt,

A1,A4
Zupa ziemniaczana z zacierką 200ml, naleśniki z dżemem wiśniowym  180g, kompot owocowy 200ml, marchew na zgryz 30g,

A1,A2,A3,A6
Piątek 05.04.23Herbata z cytryną 200ml, bułka paryska z masłem, serem żółtym 55g, ogórkiem świeżym 30g, chleb razowy ze słonecznikiem z masłem, wędliną 55g, rzodkiewka 30g,

A1,A2
Zupa mleczna /płatki owsiane + musli/ 200ml, pieczywo lekkie wasa z masłem i dżemem 1szt, ananas 100g,

A1,A2
Zupa pomidorowa z ryżem 200ml, ryba zapiekana z masłem 60g, ziemniaki , surówka z młodej kapusty z koperkiem 60g, kompot owocowy 200ml,

A1,A2,A4,A6
Poniedziałek 08.05.23    Herbata z cytryną 200ml, chleb razowy z masłem, wędliną ,pomidorem 55g, bułka paryska z twarogiem na słono z rzodkiewką 55g, winogron  100g,

A1,A2
Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym 220g,  

A1,A2
Zupa kalafiorowa 200ml, makaron razowy z pesto bazyliowym 200g, sok 100% jabłkowy 150ml,

A1,A2,A6
Wtorek 09.05.23  Herbata z hibiskusem 200ml, chleb z masłem 55g, jajko na twardo z sosem czosnkowym 30g, bułka paryska z masłem i dżemem 55g, pomarańcza 100g,

A1,A2,A3
Zupa mleczna /płatki owsiane + musli/ 200ml, banan 1/2szt,    

A1,A2  
Zupa szpinakowa z ryżem 200ml, pyzy z mięsem 200g, surówka z kiszonej kapusty 60g, kompot owocowy 200ml  

A1A2,A3,A6
Środa 10.05.23      Kakao 200ml, chleb z masłem, sałatą lodową ,wędliną 55g, bułka paryska z humusem z cieciorki 55g, ogórek kiszony 30g,  mango 100g,

A1,A2
Galaretka owocowa /własna receptura/ z brzoskwiniami z puszki  200ml, kleks z bitej śmietany    

A1,A2
Zupa botwinka 200ml, kotlet drobiowy w cieście naleśnikowym 55g, ziemniaki z koperkiem 120g, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami/kukurydza ,czerwona fasola, jabłko, marchew, papryka / 60g, cytrynada 200ml,

A1,A2,A3,A6
Czwartek 11.05.23      Kawa inka na mleku 200ml, chleb z  masłem 55g, parówki z szynki 70g, kiełki mix 30g, gruszka 100g,

A1,A2
Herbata z cytryną 200ml, bułka grahamka z masłem 50g, twaróg na słodko 70g, arbuz 100g,  

A1,A2
Zupa grochowa z lanym ciastem  200ml, kluski śląskie z sosem pieczarkowym 200g, surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 60g, sok 100%  – 150ml,

A1,A2,A3,A6
Piątek 12.05.23    Zupa mleczna /zacierka/ 200ml, bułka paryska z masłem i miodem 55g, melon 100g,    

A1,A2  
Jogurt do picia z bananem 200ml, pieczywo lekkie wasa z masłem 2 szt,    

A1,A2
Zupa krem z marchwi z groszkiem ptysiowym 200ml,  ryba panierowana z otrębami 60g, ziemniaki z koperkiem 120g, brokuł z wody z masłem i bułką tartą  60g, cytrynada 200ml,

A1,A2,A3,A4,A6  

                                                                                 

A1-zboża zawierające gluten, A2-Mleko i produkty pochodne, A3-Jaja i produkty pochodne, A4-Ryby i produkty pochodne, A5-soja, A6-seler i produkty pochodne, A7-gorczyca, A8-nasiona sezamu, A9–orzechy tj. migdały, włoskie, laskowe, nerkowce, kokos

Scroll to Top